Ga naar de inhoud

Sociaal Advocaten

Iedereen heeft recht op een goede, betaalbare advocaat

Meer informatie over rechtsbijstand

Wat is een proceskostenveroordeling?

Procederen kost geld. Als je een rechtszaak wint, krijg je meestal niet al jouw kosten vergoed. Waarom is dat en welke kosten krijg je wel vergoed? Wat is een proceskostenveroordeling en waarom gebruiken wij het liquidatietarief?

Lees meer

Heb ik vrije advocaatkeuze?

Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand, kan je gebruikmaken van de juristen en advocaten die werken voor jouw verzekering. Dit is alleen niet verplicht als je bijvoorbeeld naar de rechter moet. Dan heb je recht op vrije advocaatkeuze.

Lees meer

Wat is griffierecht

Een rechtszaak is niet gratis. Start je een rechtszaak of word jij gedagvaard? Dan betaal je soms mee aan de kosten van jouw rechtszaak. Die kosten noemen wij het griffierecht. Hoeveel jij moet betalen, hangt onder meer af van jouw inkomen.

Lees meer

Wat is een dagvaarding?

Als je een juridisch probleem hebt, dan kan je de rechter vragen om een beslissing. In sommige gevallen heb je dan een deurwaarder nodig om de rechtszaak te starten. De deurwaarder brengt dan voor jou een dagvaarding uit.

Lees meer

Wat doet een advocaat?

Een advocaat is een juridisch expert die rechtzoekenden kan adviseren, ondersteunen of vertegenwoordigen. Advocaten zijn partijdig en handelen vooral in het belang van hun cliënt. Maar wat doet een advocaat?

Lees meer

Wat is een toevoeging?

Heb je een juridisch probleem, maar weinig inkomen? Dan heb je misschien recht op gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel een toevoeging genoemd. De overheid betaalt dan een deel van jouw advocaatkosten.

Lees meer

Rechtspraak

HR 12 maart 1982, ECLI:NL:PHR:1982:AG4340

Onder de duurzame gemeenschappelijke huishouding valt in beginsel niet het samenleven van ouder en kind. Alleen als er, na het zelfstandig worden van het kind, bijzondere omstandigheden bestaan en er geen aflopende samenlevingssituatie is, kan dit ee…

Lees meer

HR 22 januari 1993, ECLI:NL:HR:1993:ZC0838

Bij de vraag of huurder en diens inwoner een gemeenschappelijke huishouding hebben, dienen alle omstandigheden van het geval in onderling verband te worden gewaardeerd. Daarbij kan mede van belang zijn dat huurder en de inwoner gezamenlijk de kosten …

Lees meer

Huurrecht

Terugkerend kind-bewindvoerder wordt medehuurder

Zoon gaat bij zijn dementerende moeder wonen. Hij wordt haar bewindvoerder en mentor. Jaren later vraagt zoon aan verhuurder om hem aan te merken als medehuurder. Verhuurder weigert. Vanwege de zorgrelatie zou er geen duurzame gemeenschappelijke huis…

Lees meer