Ga naar de inhoud

Sociaal Advocaten

Iedereen heeft recht op een goede, betaalbare advocaat

Sociaal Advocaten Arbeidsrecht

Ben je ziek en betaalt jouw werkgever geen loon? Ben je ontslagen? Mogelijk heb je dan behoefte aan rechtsbijstand van een sociaal advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Op deze pagina lees je alles over het arbeidsrecht en over de mogelijkheden om een arbeidsadvocaat in te schakelen. De aanbevolen sociaal advocaat voor arbeidsrechtelijke geschillen is mr. S. Blom.

Wat is arbeidsrecht?

Het arbeidsrecht ziet op overeenkomsten waarbij iemand in dienst voor een ander voor enige tijd arbeid verricht tegen loon. Te denken valt aan de scholier met een bijbaantje in de supermarkt. Ook de directeur van de supermarkt kan een dienstverband hebben met het bedrijf achter de supermarkt. Van belang is dan of er sprake is van een gezagsrelatie. Is er geen sprake van een gezagsrelatie, dan is er mogelijk sprake van een overeenkomst van opdracht. Ook is het mogelijk dat iemand arbeid verricht en daarvoor geen loon ontvangt of een vergoeding die niet in verhouding tot de verrichte arbeid staat. In dat geval is er mogelijk sprake van vrijwilligerswerk.

Hoeveel loon krijg ik?

De hoogte van jouw loon, ook wel salaris, kan afhankelijk zijn van jouw leeftijd en van het soort werk wat je doet. Ook is van belang of jij en jouw werkgever zijn aangesloten bij een vakbond, omdat jullie dan ook rekening moeten houden met de collectieve arbeidsovereenkomst (kortweg: cao). In Nederland kennen we het minimumloon. Werknemers jonger dan 21 jaar hebben recht op het minimumjeugdloon.

Betaalt jouw werkgever geen salaris, dan kan je misschien een loonvordering instellen. Jouw werkgever moet het loon namelijk op tijd betalen. Als jouw werkgever jouw salaris niet op tijd betaalt, dan heb je misschien recht op de wettelijke verhoging en op de wettelijke rente. Ook kan je in sommige gevallen ontslag nemen als jouw werkgever jouw loon niet op tijd betaalt.

Kan ik zomaar worden ontslagen?

In Nederland kan je niet zomaar worden ontslagen. Je kan alleen worden ontslagen als daar een goede reden voor is. Zo kan je bijvoorbeeld worden ontslagen als je weigert om bepaald werk te verrichten. Ook kan je worden ontslagen als je steelt van werkgever. Als er sprake is van een redelijke grond voor ontslag, dan kan werkgever jou ontslaan via het UWV of via de kantonrechter. Is er sprake van een dringende reden, dan hoeft werkgever niet naar de rechter om jou te kunnen ontslaan. In dat geval spreken we van ontslag op staande voet.

Ik ben ontslagen, wat moet ik doen?

Als je ontslagen bent, neem dan zo snel als mogelijk contact op met een van onze sociaal advocaten arbeidsrecht. Jouw arbeidsadvocaat controleert of er sprake was van een redelijke grond of van een dringende reden. Ook controleert jouw advocaat of werkgever zich aan andere regels heeft gehouden met betrekking tot jouw ontslag. Ben je onterecht ontslagen, dan kan jouw arbeidsadvocaat er misschien voor zorgen dat je een ontslagvergoeding krijgt of dat het ontslag wordt teruggedraaid.

Ik heb een vaststellingsovereenkomst ontvangen, wat nu?

Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst kan gepaard gaan met veel onzekerheid. Om die onzekerheid te verkleinen, wordt een vaststellingsovereenkomst gebruikt om de rechten en plichten van partijen vast te stellen. In deze overeenkomst staat bijvoorbeeld wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt, hoe lang de werknemer nog doorbetaald krijgt en of bepaalde contractuele bedingen overeind blijven of komen te vervallen. Een goed werkgever biedt diens werknemers de gelegenheid om rechtsbijstand in te schakelen voor het controleren van en onderhandelen over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Vaak stelt werkgever daarvoor een budget ter beschikking, waardoor je gratis gebruik kunt maken van de diensten van een advocaat. Het is dan ook belangrijk om altijd even contact op te nemen met een advocaat als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen. Voeg altijd de vaststellingsovereenkomst, jouw arbeidsovereenkomst, recente loonstroken en recente correspondentie meet werkgever mee, dan kan een van onze sociaal advocaten arbeidsrecht snel aan de slag.

Stel je vraag aan een advocaat arbeidsrecht