Ga naar de inhoud
Home » Wat doet een advocaat?

Wat doet een advocaat?

  Heb je een gebroken duim? Dan ga je naar de dokter. Dat is duidelijk. Maar wanneer ga je naar een advocaat? Heb je alleen een advocaat nodig als je naar de rechter moet, of kunnen advocaten meer dan procederen? Hieronder leggen wij uit wat een advocaat doet en hoe advocaten jou kunnen helpen.

  Wat is een advocaat?

  Een advocaat is een juridisch expert die rechtzoekenden kan adviseren, ondersteunen of vertegenwoordigen. Advocaten zijn partijdig en handelen vooral in het belang van hun cliënt. Dat belang zal voor de cliënt niet altijd duidelijk zijn. Stel je voor dat je vaak gedoe hebt met je ex-partner over de kinderen. Je vraagt een advocaat om hulp, waarna blijkt dat dit gedoe eigenlijk veroorzaakt wordt door onduidelijkheid over de omgangsregeling en over het gezag over de kinderen. Een advocaat maakt jouw probleem dus inzichtelijk en zoekt uit wat jij nodig hebt op dit probleem op te lossen. Is het nodig om een rechtszaak te starten? Dan kan de advocaat een rechtszaak starten, waarna de advocaat jou in rechte kan vertegenwoordigen. Jouw raadsman zorgt er dan voor dat aan de formaliteiten wordt voldaan. Ook zal de advocaat eerst nagaan of het mogelijk is tot een oplossing te komen zonder naar de rechter te gaan. Dan bemiddelt de advocaat met de wederpartij en tref je mogelijk een schikking.

  Hoe kan Sociaal Advocaten je helpen?

  De bij Sociaal Advocaten aangesloten advocaten zijn gespecialiseerd in verlenen van rechtsbijstand krachtens een toevoeging. Onze advocaten kunnen jou rechtsbijstand verlenen op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid, huurrecht, personen- en familierecht, strafrecht en meer. Moet je naar de rechtbank in Maastricht of Groningen? Onze advocaten kunnen jou overal in Nederland helpen. Wij luisteren naar jouw verhaal, geven jou eerlijk en duidelijk advies en wij staan jou bij in elke fase van het juridisch proces. Omdat wij ook werken op basis van een toevoeging, hoef jij veelal slechts een deel of zelfs helemaal niets te betalen voor onze diensten. Dit is afhankelijk van jouw inkomen en vermogen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het recht, ongeacht jouw financiële situatie. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een toevoeging? Gebruik dan de toevoegingscheck.

  Wil je meer weten over onze diensten of heb je een vraag over jouw situatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen jou graag verder.