Ga naar de inhoud

Wat is een proceskostenveroordeling?

  Procederen kost geld. Als je een rechtszaak wint, krijg je meestal niet al jouw kosten vergoed. Waarom is dat en welke kosten krijg je wel vergoed? Wat is een proceskostenveroordeling en waarom gebruiken wij het liquidatietarief?

  Heb ik vrije advocaatkeuze?

   Als je verzekerd bent voor rechtsbijstand, kan je gebruikmaken van de juristen en advocaten die werken voor jouw verzekering. Dit is alleen niet verplicht als je bijvoorbeeld naar de rechter moet. Dan heb je recht op vrije advocaatkeuze.

   Wat is griffierecht

    Een rechtszaak is niet gratis. Start je een rechtszaak of word jij gedagvaard? Dan betaal je soms mee aan de kosten van jouw rechtszaak. Die kosten noemen wij het griffierecht. Hoeveel jij moet betalen, hangt onder meer af van jouw inkomen.

    Wat is een dagvaarding?

     Als je een juridisch probleem hebt, dan kan je de rechter vragen om een beslissing. In sommige gevallen heb je dan een deurwaarder nodig om de rechtszaak te starten. De deurwaarder brengt dan voor jou een dagvaarding uit.

     Wat doet een advocaat?

      Een advocaat is een juridisch expert die rechtzoekenden kan adviseren, ondersteunen of vertegenwoordigen. Advocaten zijn partijdig en handelen vooral in het belang van hun cliënt. Maar wat doet een advocaat?

      Wat is een toevoeging?

       Heb je een juridisch probleem, maar weinig inkomen? Dan heb je misschien recht op gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel een toevoeging genoemd. De overheid betaalt dan een deel van jouw advocaatkosten.